О ПРОЈЕКТУ

Без биљака и животиња наш живот не би био могућ, зато ћемо их боље упознати.

ЦИЉЕВИ

Циљ пројекта је упознавање основних карактеристика биљака и животиња из окружења и шире; уочавање њихових особина, изгледа, станишта, исхране, начина живота; препознавање животиња по оглашавању; повећање свести о значају здравља биљака у постизању циљева одрживог развоја.

Ученици ће кроз овај пројекат: научити или проширити своја знања о биљном и животињском свету; повезаће резултате учења и рада са уложеним трудом.

РАДНИ ПОСТУПАК

Партнерске школе ће се договарати о свим активностима током пројекта који ће трајати током школске 2019/2020. године кроз различите активности:

1. Прикупљање контаката пројектних партнера

2. Упознавање са пројектом који ће бити реализован (израда детаљног плана пројекта); представљање школа, наставника и ученика; креирање лого-а, Падлет странице за представљање радова, електронске књиге Азбука/абецеда живог света

3. Реализација пројекта (октобар– јун):

- На слово, на слово А, Б, Ц, Д... Израда „Личних карти“ биљака и животиња; Обележавање значајних датума (22. мај – Међународни дан биодиверзитета, 2020. година – Међународна година здравља биљака)

4. Евалуација

5. Дисеминација

ОЧЕКИВАНИ РЕЗУЛТАТИ

- Ученици ће се изражавати на тему живог света развијајући креативне, ликовне и литерарне способности;

- Организоваће видео конференције, представити креирану е/књигу Азбука/абецеда живог света

- Научиће израдити видео снимке, албум фотографија, е-књигу;

- Стећи ће нова познанства, преузимаће различите улоге у тиму/групи..

ЛОГО ПРОЈЕКТА

ПРОЈЕКАТ

"Домаће животиње"који је саставни део "Азбуке живог света" у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација РСрбије је освојио 3. награду на конкурсу "Дигитални час".

Na početku projekta Azbuka živog sveta dogovorili smo se kako ćemo raditi, istraživati, deliti informacije... Započeli smo Azbuku živog sveta - 1.10.2019. 

Svakodnevno smo u svesku za srpski lepili biljke i životinje na slovo koje smo obrađivali, pričali o živom svetu i istraživali.  Sakupljali smo i sličice za veliku knjigu koja bi bila urađena da nismo bili sprečeni i ostali u svojim domovima zbog korone.

Paralelno sa sveskom iz srpskog jezika nabavili smo još po jednu svesku od zarađenog novca (izložbena prodaja suvenira) , podelili se u dve grupe po slobodnom izboru i počeli da stvaramo Azbuku biljaka i Azbuku životinja.

Potruditi smo se da pronađemo što više primera na dato slovo i pojmove koje ćemo ređati azbučnim redom. Napomena: Na početku je bilo teško, sa vremenom zadatke smo sa lakoćom radili jer smo shvatili kako treba raditi i bili smo ushićeni uspehom našeg rada.

Svi časovi projektne nastave do korone su izgledali ovako:

U školu donosili smo časopise, stare knjige, novine...koristili smo i tablet, telefon i kompjuter da bismo pronašli biljke i životinje.

Na časovima smo: rezali sličice, lepili ih, pronalazili informacije na internetu, zapisivali po nekoliko značajnih rečenica o biljci ili životinji na određeno slovo/slova, a za kraj časa uvek neka igra za zabavu, naučili da radimo u nekoliko alata i učenici su predložili da za saradnju koristimo digitalni alat - padlet gde će oni ubacivati rzličite maske i kape za životinje i venčiće za biljke.

Na kraju časova smo pomoću semafora ocenjivali čas, rad, angažovanost...sve po dogovoru...i uvek na moje zadovoljstvo časovi su ocenjivani sa najvišom ocenom, uvek se smešio zeleni smajli.

Радови у Word Artu

НЕДЕЉА КОДИРАЊА - ЧАРОЛИЈА РАДА И КРЕАЦИЈЕ

У СВЕТУ ШТАМПАНИХ СЛОВА И ЖИВОГ СВЕТА

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ИСХРАНЕ

- 16.10.2019.

Колико је значајан биљни и животињски свет за наш организам сазнали смо од Мартине Марјановић Николић - лекара Дома здравља у Књажевцу. Она је то на фин начин презентовала путем пирамиде исхране.

Овде је остварена сарадња са родитељима.

Кроз игру лакше се учи!

Погледај плакат, научи која животиња колико живи.            
Знање провери кроз игру.                
Узми телефон , усними QR код  и провери знање.

English

Explore and guess which animal lives!

https://learningapps.org/8754988

КОРИСТИМ ПРИРОДНИ МАЕТРИЈАЛ ДА НАПРАВИМ...

изложба

НОВОГОДИШЊИ ЕКО САЈАМ

Изрезали смо слова и слике из различитих часописа, написали поруке...Осмисли наш воз са вагонима у којима су стављене намирнице по категоријама. Около воза смо залепили поруке. Уочили да је у природи све повезано, да су биљке и животиње неопходне човеку за опстанак. На наградном конкурсу који је расписала локална самоуправа освојили смо 3. награду. Оно што је нас веселило су поклони што смо добили. У врећицама су биле оловке са семеном биљке...

Н А Ј А В А     Д О Г А Ђ А Ј А

Клендар  живог света за фебруар - проналажење информација на интернету и креирање календара.

Н А Ј А В А     Д О Г А Ђ А Ј А

Учници су се дружили са псима. Ученица Милица нас је упознала са њеним ретривером.

ЈА КАО УМЕТНИК - У ЦАРСТВУ ЖИВОТИЊА И ЦВЕТОВА

Музичка култура "Мали врабац"

СРПСКИ ЈЕЗИК: "ЈЕЖЕВА КУЋИЦА", БРАНКО ЋОПИЋ - стрип

43.jpg

Дан планете Земље - 22. април

ЗООМ настава

Као награду на новогодишњем еко сајму добили смо оловке у којима се налазило семе.

Засадили смо то семе и пратили развој биљке. Поред тог семена, садили смо и неговали и друге биљке.

Значка за све ученике који су били активни, на време завршили задатак и поставили матријал у Радозналцима.

Диплома за ученике!

Ово је наше благо - дневници!

АЗБУКА ЖИВОГ  СВЕТА - колаж неких активности током пројекта

Децо,
Била ми је част радити са вама.
Родитељима хвала на указаном поверењу и помоћ.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now